Naar de haaien gaan

Naar de haaien gaan

Beste lieve duiksnuiten,

De meeste mensen van jullie kennen mij wel, duik al een eeuwigheid meer dan 30 jaar. Je zou kunnen zeggen dat in aardig een duikfossiel begin te worden.

In al mijn tripjes over de hele wereld ben ik regelmatig in aanraking geweest met haaien! Zowel letterlijk als figuurlijk. Ik kan me nog een duik in Egypte herinneren waar ik lekker op 42 meter in het blauwe hing….op een afstand zag in een Wittip haai aan komen zwemmen…Het haaitje was ongeveer 3,5 meter…en joekel dus!

Hij zwom rondjes om mij heen en maakte de rondjes steeds kleiner en kleiner….totdat hij mij met vin mij schampte…toen zwom hij verder….Ik kan jullie wel vertellen dat toen ik boven kwam wel mijn duikpak uit moest spoelen….het liep me een beetje dun langs de benen!!

Iedereen kan zich voorstellen als zo een grote reus je aantikt en naar je kijkt met zijn gluiperige oogjes, dat je het dan allemaal niet meer droog houdt.

Heel erg veel mensen zijn super bang voor haaien omdat ze afgeschilderd worden als MOORDMACHINES, maar eigenlijk zijn het lieve goedzakken…Ja jullie lezen het goed…Haaien zijn geen moordmachines. Wij als duikers breken in hun leefomgeving in, als je deze dieren met respect behandeld is er helemaal niets aan de hand.

We hebben zelfs een speciality haaien waar je leert hoe je met deze geweldige dieren om moet gaan en hoe je leert om te reageren als het wel een keer mis gaat en de haai je als voer gaat zien.

Kan wel janken, jullie hebben wel gehoord van haaien die in Egypte duikers aanvallen….tja daar gaan we weer…zie de koppen alweer…”Haaien doden duikers in Egypte”…..”duiker moet door het leven zonder been door haaienbeet”……En ja hoor de haaien zijn weer de schuldige agressieve dieren….Nee mensen……wij zijn de agressieve dieren die hun leefgebied verstoren met onze flitsende camera’s en ons aso gedrag!

Het grootste probleem is dat de safari boten in Egypte de haaien altijd maar gevoerd hebben, haaien migreren normaal altijd naar gebieden waar ze te eten hebben, daarna gaan ze naar gebieden waar ze paren en komen dan vervolgens weer terug.

Nu is het zo dat als ze gevoerd worden ze niet meer weg gaan en  het hele jaar blijven in de gebieden waar ze gevoerd worden, je kunt je voorstellen dat als er in 1 keer een verbod komt op het voeren van haaien, zoals er nu in Egypte van kracht is, de haaien honger gaan krijgen en dat ze ons duikers als potentieel eten gaan zien…….met alle gevolgen van dien!

Haaien hebben in Egypte nu gewoon veel honger en worden sacherijnig, ik denk als jullie een tijdje niets te knabbelen hebben dat jullie humeur ook zou gaan veranderen….Haaien gaan dus opzoek naar eten. Als duiker hebben we minder last van haaien die aan dingen gaan knabbelen, snorkelaars hebben meer problemen. Haaien vallen hun prooi aan van beneden naar boven..Vaak denken ze dat snorkelaars met hun gespetter een zeekoe of een ander dier is wat aan de oppervlakte zwemt….

De haaien gaan naar de diepte en gaan dan omhoog om een ‘proefbeet’ te doen, het dobberende ding waarvan ze denken dat het eten is kan net zo goed een plank of iets anders zijn wat ze niet kunnen eten.

Helaas is een proefbeet van een haai meestal fataal en moet iemand een arm of een been missen haaien vinden mensenbloed niet lekker, smaakt namelijk bitter.

Lieve lieve mensen, haaien zijn niet gevaarlijk ga je duiken in gebieden waar haaien zitten en je wilt weten hoe je ze met respect kunt behandelen, en mocht er toch een confrontatie ontstaan, hoe je deze moet volkomen raad ik iedereen een speciality haaien aan.

Gedraag je als gast onderwater en behandel de inwoners met respect dan voorkom je veel problemen!

Dit was mijn eerste blog 😉

Er gaan er zeker nog meer komen,

Groeten Henk